Συχνές Ερωτήσεις

 

 • Πως μπορώ να εγγράψω το παιδί μου στους Προσκόπους;

Επικοινωνήστε με την Αρχηγό του Συστήματος, ή με άλλο ενήλικο στέλεχος, βρίσκοντας τα στοιχεία επικοινωνίας εδώ.

 • Από ποια ηλικία μπορεί ένα παιδί να γίνει Πρόσκοπος;

Από τη Β’ Δημοτικού!

 • Πόσο κοστίζει η συμμετοχή στους Προσκόπους;

Η ετήσια συνδρομή για το Σύστημά μας έχει οριστεί στα 70 ευρώ για 1 παιδί, και καλύπτει την ασφαλιστική κάλυψη από το Σ.Ε.Π. σε περίπτωση ατυχήματος, και τη συνεισφορά στο ταμείο του Συστήματος, το οποίο ενισχύει τις δράσεις των Τμημάτων μας και καλύπτει τις υλικές ανάγκες του Συστήματος.
Εάν είστε νέο μέλος στην Προσκοπική Κίνηση, έχουμε τη δυνατότητα να σας βοηθήσουμε στην εύρεση των αρχικών υλικών που θα χρειαστείτε (π.χ. στολή, σακίδιο, μποτάκια).

 • Τι κερδίζει το παιδί μου από την Προσκοπική Κίνηση;

     Σήμερα υπάρχουν δεκάδες ευκαιρίες για εξωσχολικές δραστηριότητες για παιδιά και εφήβους. Οι περισσότερες προσφέρουν στα παιδιά ανάπτυξη μιας ικανότητας, μιας γνώσης ή διασκέδαση. Η Προσκοπική Κίνηση όμως προχωράει αρκετά βήματα παραπέρα.
Το παιδί σας θα έχει μια παρέα μέσα στην οποία θα μάθει να συνεργάζεται, θα ανακαλύψει νέες κλίσεις, θα ζήσει νέες εμπειρίες.
Όλα αυτά μέσα σε ένα οργανωμένο περιβάλλον, με εκπαιδευμένους ενήλικους εθελοντές, που μπορεί να σας φαίνεται ότι είναι ακόμα παιδιά και κάνουν το μεράκι τους, αλλά στην πραγματικότητα προσφέρουν στο παιδί σας ανεκτίμητη βοήθεια.
Η Προσκοπική Μέθοδος είναι ειδικά σχεδιασμένη για να φαίνεται σαν παιχνίδι, να είναι ελκυστική για τα παιδιά και παράλληλα να τα προετοιμάζει για την είσοδό τους στην κοινωνία.
Στόχος μας είναι σε όποιο περιβάλλον και αν ζουν, όλοι οι νέοι να έχουν την ικανότητα να τα «βγάζουν πέρα» και να γίνουν «οι αρχιτέκτονες της δικής τους ανάπτυξης» ως άτομα, τα οποία είναι:

 • Αυτόνομα, ικανά να επιλέγουν και να ελέγχουν την προσωπική και κοινωνική ζωή τους ως άτομα και ως μέλη της κοινωνίας.
 • Υποστηρικτικά, ικανά να δείχνουν ενδιαφέρον για τους άλλους, να ενεργούν μαζί τους και για αυτούς και να μοιράζονται τις ανησυχίες τους.
 • Υπεύθυνα, ικανά να αναλαμβάνουν τις ευθύνες για τις πράξεις τους, να δεσμεύονται και να ολοκληρώνουν ό,τι έχουν αναλάβει.
 • Αφοσιωμένα, ικανά να διεκδικούν, με σεβασμό σε αξίες, ιδανικά και να ενεργούν σύμφωνα με αυτά.
  Διαβάστε επίσης τη σελίδα μας «Τι είναι Προσκοπισμός«
 • Κάθε πότε γίνονται οι δράσεις των Προσκόπων; Που γίνονται; Πόσο διαρκούν;

Η Αγέλη συναντιέται κάθε Σάββατο, είτε στη λέσχη είτε σε κάποιο μέρος που έχει κανονιστεί να επισκεφτεί (π.χ. μουσείο, θέατρο, πάρκο). Οι δράσεις της διαρκούν περίπου 2 ώρες. Το ίδιο ισχύει και για την Ομάδα.
Η Κοινότητα συναντιέται κάθε Σάββατο ή Κυριακή, είτε στη λέσχη είτε σε κάποια στάση μετρό ώστε να μεταβεί στο μέρος που έχει κανονιστεί να επισκεφτεί. Οι δράσεις της διαρκούν περίπου 3 ώρες.
Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε εδώ.

 • Μπορεί να έρθει το παιδί μου δοκιμαστικά;

Φυσικά! Μπορεί να συμμετέχει σε μερικές δράσεις (όχι όμως εκδρομές, για λόγους ασφάλισης και ασφάλειας) πριν την εγγραφή.

 • Μπορώ σαν γονέας να συμμετέχω στον Προσκοπισμό;

Βέβαια και ναι! Μπορείτε να συμμετέχετε στην Επιτροπή Κοινωνικής Συμπαράστασης του 2ου Συστήματος Προσκόπων Ψυχικού, όπου μαζί με άλλους γονείς και φίλους του Συστήματος παρέχετε ουσιαστική υποστήριξη, την οποία χρειαζόμαστε.
Διαβάστε επίσης τη σελίδα μας «Τι είναι Επιτροπή Κ.Σ.«