Ιστορία

Στις 21 Φεβρουαρίου 1970, παραμονή της «Ημέρας Σκέψης», η μεγάλη επιθυμία των γονέων που είχε χτιστεί και η αγάπη μας για τον Προσκοπισμό οδήγησαν στην ίδρυση του 2ου Συστήματος Προσκόπων Ψυχικού. Δημιουργήθηκε λοιπόν, αρχικά, ο πυρήνας του Συστήματός μας, η Ομάδα.

Μετά το κάπως δύσκολο, όπως κάθε αρχή, ξεκίνημα, η πορεία μας έγινε ευκολότερη χάρη στην αμέριστη και πραγματικά θαυμαστή στάση της τότε Κοινότητας και ιδιαίτερα του Προέδρου της, κύριου Λ. Γερομήτσου απέναντί μας. Μέσα σε ένα μήνα το Σύστημα στεγάστηκε στο ωραίο περίπτερο στον κήπο της Κοινότητας, που σιγά σιγά άρχισε να παίρνει προσκοπικό χρώμα χάρη στην επίπλωση και την διακόσμησή μας.

Λίγους μήνες μετά την δημιουργία της Ομάδας, προστέθηκε στη δύναμη του Συστήματος μία Κοινότητα Ανιχνευτών, ενώ λίγο αργότερα σχηματίστηκε και η Αγέλη Λυκοπούλων. Με αυτό τον τρόπο, το Σύστημα απέκτησε μία πληρότητα και έβαλε τις βάσεις για πιο ψηλά ανεβάσματα.

Δεν μπορούμε φυσικά να παραλείψουμε την ύπαρξη της Επιτροπής Κοινωνικής Συμπαράστασης, η οποία δημιουργήθηκε τότε με σκοπό την διαχείριση των οικονομικών, του υλικού του συστήματος, αλλά κυρίως την ηθική συμπαράσταση.

Τα χρόνια πέρασαν και η ανάπτυξη τόσο της δύναμης του Συστήματος όσο και του προσκοπικού προγράμματος στο Ψυχικό αυξάνονταν με σταθερό ρυθμό. Οι τόσο σημαντικές αλλά και αξιόλογες δραστηριότητες κατάφεραν να κάνουν το Σύστημά μας αναπόσπαστο κομμάτι της Κοινωνίας του Ψυχικού.

Σήμερα, το 2ο Σύστημα Προσκόπων Ψυχικού, με την εμπειρία και την σωστή καθοδήγηση των στελεχών του, δραστηριοποιείται έντονα όχι μόνο στις καθαρά προσκοπικές δράσεις, αλλά και σε εκδηλώσεις κοινωνικού ενδιαφέροντος, οι οποίες σαν κύριο στόχο έχουν την ανάπτυξη των σχέσεων με φορείς και φίλους οι οποίοι εκτιμούν την Προσκοπική Κίνηση.

istoriko
Η κατασκήνωση της Ομάδας το 1973

 


Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τα πρώτα χρόνια του Συστήματος ανατρέχοντας στις επετηρίδες που είχαν εκδοθεί από το 1970 εώς το 1973, μέσα από την ιστοσελίδα του τότε Αρχηγού Ομάδας, κου Καγκελάρη.

Επιπλέον, κάθε Πέμπτη ανεβαίνει μία «καινούργια» παλιά φωτογραφία από το αρχείο του Συστήματος, και μπορείτε να τις δείτε εδώ, στο #throwbackthursday.