baden powell 2018
Προσκοπική Κίνηση Σύστημα

Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης & Γενέθλια Συστήματος 2018

Διπλή εορτή, όπως κάθε Φεβρουάριο! Γενέθλια ΚΑΙ Ημέρα Σκέψης!

Σήμερα, 21 Φεβρουαρίου 2018, το 2ο Σύστημα Προσκόπων Ψυχικού γιορτάζει τα 48 χρόνια λειτουργίας του! Από μεριάς μας, ευχόμαστε σε όλους τους παλιούς και τους ενεργούς προσκόπους μας να κρατάνε πάντα στο νου τις Αρχές και τους Νόμους μας. Με βλέμμα προς τα 50α γενέθλια, το 2020, συνεχίζουμε με την ίδια απύθμενη διάθεση για προσκοπικό κυνήγι.

Αύριο, στις 22 Φεβρουαρίου οι Πρόσκοποι, αλλά και οι Οδηγοί, σε κάθε γωνιά της γης, γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης.

Η ημέρα αυτή είναι γιορτή, καθώς τυχαίνει να είναι η ημέρα γέννησης του ιδρυτή του προσκοπισμού, Robert Stephenson Smyth Baden-Powell (1857), αλλά και της γυναίκας του, Olave (1889), η οποία είχε τεράστια προσφορά στον Οδηγισμό.

Έτσι, καλούμε όπως και κάθε χρόνο, όλα τα μέλη της προσκοπικής κίνησης, είτε είναι λυκόπουλα, πρόσκοποι, ανιχνευτές, βαθμοφόροι, μέλη προσκοπικού δικτύου, μέλη ΕΚΣ ή παλαιοί πρόσκοποι να γιορτάσουν αναλογιζόμενοι την τελευταία επιστολή του ιδρυτή στους απανταχού προσκόπους…

 

Αγαπητοί Πρόσκοποι,

Εάν έχετε δει ποτέ το έργο «Πίτερ Παν» θα θυμάστε πως ο αρχηγός των πειρατών έδινε συνέχεια τον τελευταίο του λόγο, επειδή φοβόταν πως όταν ερχόταν η στιγμή για αυτόν να πεθάνει, μπορεί να μην είχε το χρόνο να βγάλει από μέσα του αυτά που ήθελε να πει. Είναι σχεδόν το ίδιο και για μένα, και παρόλο που αυτή τη στιγμή δεν πεθαίνω, σύντομα δε θα είμαι πια μαζί σας και θέλω να σας στείλω ένα αποχαιρετιστήριο γράμμα.

Να θυμάστε, είναι η τελευταία φορά που θα ακούσετε από εμένα, οπότε σκεφτείτε καλά.

Έζησα μία ιδιαίτερα ευτυχισμένη ζωή και θέλω καθένας από εσάς να ζήσει εξίσου ευτυχισμένα.

Πιστεύω ότι ο Θεός μας έβαλε σε αυτόν το χαρούμενο κόσμο για να είμαστε ευτυχείς και να απολαμβάνουμε τη ζωή. Η ευτυχία δεν πηγάζει από τον πλούτο, ούτε καν από την επαγγελματική επιτυχία ή την αυτο-ευχαρίστηση. Ένα βήμα προς την ευτυχία είναι να κάνεις τον εαυτό σου υγιή και δυνατό όσο είσαι νέος, ώστε να είσαι χρήσιμος και να μπορείς να ευχαριστηθείς τη ζωή όταν μεγαλώσεις.

Η μελέτη της φύσης θα σου δείξει πόσο γεμάτος ομορφιά και θαυμαστά πράγματα είναι ο κόσμος που έφτιαξε ο Θεός για να απολαύσεις εσύ. Να είσαι ευγνώμων για τα όσα έχεις και να κάνεις το καλύτερο με αυτά. Βλέπε τη θετική πλευρά των πραγμάτων αντί για την κατσούφικη.

Όμως, η πραγματική οδός προς την ευτυχία είναι να τη μοιράζεις και σε άλλους ανθρώπους. Προσπάθησε και άφησε αυτόν τον κόσμο λίγο καλύτερο απ’ ότι τον βρήκες και όταν έρθει η σειρά σου να πεθάνεις, θα μπορέσεις να πεθάνεις αισθανόμενος ευτυχής που τουλάχιστον δε σπατάλησες το χρόνο σου, αλλά έκανες το καλύτερο δυνατό που μπορούσες. Να θυμάσαι το «έσο έτοιμος», και έτσι να ζήσεις ευτυχής και να πεθάνεις ευτυχής – κράτα την προσκοπική σου υπόσχεση πάντα – ακόμα και όταν δεν είσαι πια παιδί, και μακάρι ο Θεός να σε βοηθήσει να το καταφέρεις.

 

Ο φίλος σου,
Baden Powell of Gilwell

baden powell 2018